Acasa   Membri   Activitati   Evenimente   Contact   EN
 
 

Introducere

Lucrările importante pentru pregătirea unui cercetător, sau a oricărui specialist în chestiuni cognitive---cum ar fi un consultant sau un proiectant---sunt imediat accesibile unui vorbitor nativ de limbă engleză sau italiană. Cele mai multe sunt imposibil de identificat, de găsit şi de citit pentru cei fluenţi numai în limba română.

De exemplu elevul de liceu, care este eventual relativ familiar cu engleza literară, şi dezvoltă un interes pentru, să zicem, statistică va avea de trecut un obstacol dublu încercând să citească un manual în limba engleză (niciunul, de niciun fel nefiind accesibil în librării sau pe reţea) în care trebuie să se familiarizeze simultan cu terminologia într-o limbă străină şi cu dificultăţile intrinseci subiectului. În fine, chiar dacă reuşeşte acest lucru, va avea mari dificultăţi de comunicare cu eventualii prieteni români care se interesează de acelaşi subiect, necunoscând un echivalent românesc al termenilor (care s-ar putea să nici nu existe în uz).

Chiar în librăriile mari din capitală, nu poate fi găsită aproape nicio carte propriuzis de fizică, matematică, chimie sau biologie nu mai vorbim, de exemplu, de vulcanologie, nici măcar într-o limbă străină.

Rarele excepţii care au tangenţă măcar cu subiecte ştiinţifice sunt cărţi de popularizare sau albume cu poze. Tânărul cititor român nu-şi poate forma din ele decât o imagine foarte deformată despre conţinutul şi raţiunea activităţii de cercetare şi chiar despre domeniile respective în sine. Când ajunge în sfârşit fluent într-o engleză de specialitate, de obicei în ultimii ani de facultate, poate fi prea târziu să-şi mai corecteze această imagine.

Cum această situaţie poate fi cauza unei divergenţe culturale foarte dăunătoare, in opinia iniţiatorilor acestui proiect, ne-am propus să adunăm mai jos, prin consultarea colegilor din societatea Sigma Xi, o listă de lecturi recomandate, pe domenii, şi mai ales o listă de traduceri recomandate pentru edituri.

Unele dintre acestea au apărut de mult şi pot fi traduse de oricine, fiind în domeniul public. Pentru altele poate fi necesară negocierea drepturilor de traducere de către o editură.

În general aceste lucrări sunt accesibile elevilor din anii mari de liceu şi studenţilor din anii de licenţă sau masterat, presupunând că ulterior se poate trece, în general, la lectura direct în engleză.

Matematici

 1. Probability Theory: The Logic of Science. E. T. Jaynes, G. Larry Bretthorst. Cambridge University Press (June 9, 2003) ISBN 978-0521592710

  Este o introducere prietenoasă dar comprehensivă în natura probabilistică a logicii ştiinţifice moderne, propusă iniţial de Galton şi Pearson, apoi de Fisher şi a cărei aplicare s-a generalizat în fizică o dată cu fizica cuantică şi mecanica statistică. E.T. Jaynes a decedat înainte să termine această lucrare, care a fost completată şi publicată de editor.

  Versiunea originală este accesibila online.

 2. Course In Mathematics For Students Of Physics 1 Paul Bamberg, Shlomo Sternberg, Cambridge University Press, 1990

  Autorii reusesc o introducere elementara a notiunilor de baza din geometrie si topologie, intr-un stil abordabil si intuitiv. Aceste volume deschid calea spre un studiu mai aprofundat a metodelor matematice folosite in studiul problemelor de ultima ora in fizica. Aceste volume pot fi urmate, intr-o pregatire teoretica, de studiul cartii lui Frankel: "The geometry of physics" care aduce cititorul pe varful de lance al fizicii moderne.

 3. The Geometry of Physics: An Introduction. Cambridge University Press 1997

  O abordare geometrica a notiunilor fizicii moderne, pentru studenti la nivel de master si doctorat in fizica teoretica. Autorul nu insista asupra demonstratiilor rezultatelor, ci pe justificarea, definirea si aplicarea acestora. Textul este foarte bine adaptat studiului independent.

 4. Nash, C. & Sen, S. Topology and geometry for physicists Academic Press, 1987
 5. John Maynard Smith. The theory of games. Cambridge University Press 1982

  Matematici aplicate, calcul numeric

 6. Introduction to applied mathematics Strang, G. Wellesley-Cambridge Press, 1986

  Cea mai generala si sintetica prezentare a notiunilor matematice elementare in calculul numeric. Strang ilustreaza notiunile de algebra liniara in paralel cu aplicatiile lor pentru rezolvarea problemelor de tip valori proprii, optimizare, elemente finite, grafuri, algoritmi stocastici, si altele. Abordarea sintetica furnizeaza un punct de vedere unificator al tuturor acestor probleme, greu de gasit in alte carti intr-o forma atat de abordabila.

 7. Numerical analysis and optimization--An introduction to mathematical model and numerical simulation Allaire, G. Oxford University Press, 2007

  Cursul avansat de metode numerice de la Ecole Polytechnique. Disponibil in versiunea franceza originala, precum si in traducere engleza la Oxford University Press. O prezentare extrem de bine inchegata, riguroasa si completa a metodei elementelor finite. Numarul mare de exemple si exercitii, de un nivel care variaza intre mediu si dificil, sunt o resursa excelenta pentru studiu independent, precum si pentru predare.

 8. Introduction to the theory of neural computationHertz, J.; Krogh, A.; Palmer, R. G., Westview Press, 1991

  O prezentare introductiva, foarte abordabila, a ideilor elementare din calculul neural, dintr-o perspectiva fizica. Zonele de suprapunere intre fizica statistica si calculul neural ies in evidenta in mod natural, ceea ce face ca acest volum sa fie un excelent punct de plecare pentru programe de studii inter-disciplinare intre cele doua domenii.

  Lucrări fundamentale

 9. Foundations of the Theory of Probability, A.N. Kolmogorov, 1933. (Titlul original: Grundbegriffe der Wahrscheinlichkeitsrechnung). Prima formulare riguroasă şi completă a teoriei probabilităţilor.
 10. K.F. Gauss. Cercetare generală asupra suprafeţelor curbe.
  (Disquisitiones generales circa superficies curvas. Gottingen: Dieterich, 1828)
  în româneşte de L. Ornea. [pdf] [ps]
 11. B. Riemann. Asupra ipotezelor care stau la baza geometriei.
  ( B. Riemann, Ueber die Hypothesen, welche der Geometrie zu Grunde liegen. Habilitationsschrift, 1854, Abhandlungen der Koeniglichen Gesellschaft der Wissenschaften zu Goettingen, 13, 1868.)
  în româneşte de L. Ornea. [pdf] [ps]
 12. T. Levi-Civita. Noţiunea de paralelism într-o varietate oarecare şi determinarea geometrică corespunzătoare a curburii riemanniene.
  (Nozione di parallelismo in una varieta qualunque e conseguente specificazione geometrica della curvatura riemanniana, Rendiconti del Circolo matematico di Palermo, 42 (1917), p. 173-205.)
  în româneşte de L. Ornea. [pdf] [ps]

Lucrări disponibile pe piaţă

Lucrări traduse şi editate de Fundaţia Theta.
 1. W. Rudin: Real and Complex Analysis, McGraw-Hill International Editions
 2. R.A. Horn and Ch.R. Johnson: Matrix Analysis , Cambridge University Press
 3. R. Narashimhan: Analysis on Manifolds , North-Holland
 4. T. Rockafellar: Convex Analysis, Princeton University Press
 5. G.H. Golub and C.F. Van Loan: Matrix Computations, The Johns Hopkins University Press

Statistică, prelucrarea datelor experimentale

 1. Elements of Statistical Reasoning E.W. Minium, R.C. Clarke, T. Coladarci. Wiley 1998. ISBN 978-0471192770
 2. Computational Statistics J.E. Gentle, Springer, 2009
 3. An introduction to R Bill Venables, David M. Smith et al.

  Acest manual este accesibil liber şi a fost tradus în mai multe limbi.

Fizică

 1. The Feynman Lectures on Physics R. Feynman, Addison Wesley Longman, 1970
 2. Stochastic Processes in Physics and Chemistry, ediţia a 3-a, N.G. Van Kampen North Holland 2007 ISBN. 978-0444529657
 3. Quantum mechanics Cohen-Tannoudji, C.; Diu, B; Laloe, F. Wiley-Interscience.

  Folosita aproape universal in cursurile introductive in mecanica cuantica in universitatile de prestigiu (MIT, Caltech, Ecole Polytechnique, etc). Una din cartile cu adevarat indispensabile in fizica. Versiunea originala in franceza, dar disponibila in engleza, si in majoritatea limbilor, de altfel.

 4. Quantum Theory - Concepts and Methods. A. Peres. Kluwer Academic Publishers, 2002

  O prezentare conceptuala a mecanicii cuantice, cu accent pe explicarea si motivarea notiunilor si structurilor matematice, pornind de la experimentele fundamentale. Inevitabilitatea fiecarei idei este argumentata, in contrast cu volumele lui Cohen Tannoudji, care au o abordare mai pragmatica, dar care poate genera confuzie pentru un incepator. Ca si complement pentru cartea lui Cohen-Tannoudji, este o resursa esentiala pentru studiu independent, pentru studenti, si chiar pentru profesori!

 5. Introduction to quantum mechanics David J. Griffiths. Editura Benjamin Cummings, 2002.

  O introducere pedagogica, mai putin matematica si ambitioasa decat Cohen Tannoudji, dar mai pragmatica si mai bine adaptata inginerilor sau amfiteatrelor studentesti din univ. medii. Are capacitatea de a interesa un public mult mai larg decat Cohen Tannoudji. Poate fi de asemenea cuplata cu Peres pentru o aprofundare conceptuala.

 6. James P. Sethna. Entropy, order parameters and complexity, Oxford University Press 2006

Biologie

Cărţi

 1. Principles of development Lewis Wolpert, Jim Smith, Tom Jessell, Peter Lawrence, Elizabeth Robertson, and Elliot Meyerowitz Oxford University Press, 2006, ISBN 978-0-19-927536-6
 2. Developmental Biology, Ninth Edition Scott F. Gilbert
 3. Molecular Biology of the Cell Bruce Alberts, Alexander Johnson, Julian Lewis, Martin Raff, Keith Roberts, Peter Walter Garland Science, 2002, 978-0815332183
 4. John Maynard Smith and Eors Szathmary. The major transitions in evolution. Oxford University Press 1998

Articole

 1. Evolution and tinkering François Jacob Science, New Series, Vol. 196, No. 4295. (Jun. 10, 1977), pp. 1161-1166.

Antropologie

 1. Anthropology: The Exploration of Human Diversity Conrad Kottak, McGraw-Hill, 2006. ISBN 978-0073315089

Lucrări de referinţă

Oricine trebuie să poată asocia un obiect pe care-l vede în natură, sau o fiinţă, cu un nume românesc şi cu numele ştiinţific. Pentru aceasta este necesar să fie larg disponibile determinatoare sau atlase complete, ideal tipărite în culori, cel puţin pentru următoarele categorii:
 1. păsări autohtone sau care pot fi văzute în timpul migraţiei; (Societatea Ornitologică Română a editat într-o vreme un determinator, tradus şi adaptat după Bertel Bruun, Hakan Delin, Lars Svensson, dar care nu era disponibil decât prin poştă acum mai mulţi ani iar acum (2010) este imposibil de găsit; manuale de acest fel trebuie să se găsească în mod obişnuit în librării, ca în toate ţările europene)
 2. mamifere
 3. plante de câmp
 4. ciuperci
 5. insecte
 6. roci
 7. constelaţii, obiecte cereşti vizibile cu ochiul liber sau cu binoclul
 8. Plante. Există o serie de determinatoare exhaustive, adresate în general botaniştilor. Ultima ediţie: Flora Ilustrata a Romaniei de Vasile Ciocârlan. Această carte este relativ greu de găsit în librăriile obişnuite. Ar fi utilă şi o versiune mai accesibila şi în orice caz mai larg distribuită
În general sunt relativ uşor de găsit lucrări la nivelul şcolii primare, în condiţii grafice excelente uneori, dar lipsesc versiuni comprehensive, adecvate unei activităţi de identificare pe teren. Serii de astfel de ghiduri sunt, de exemplu:
 1. Collins

Ştiinţa ca fenomen social, viaţa ştiinţifică

 1. Manualul Frascati, 2002. Standard pentru studierea cercetării şi dezvoltării experimentale. Este standardul folosit în ţările OECD pentru diferenţierea între activităţile de cercetare şi dezvoltare experimentală şi activităţile care n-ar trebui încadrate în această categorie. Este accesibil online, iar drepturile pentru redistribuţia gratuită, online, a unei traduceri pot fi probabil obţinute gratuit.
 2. Advice To A Young Scientist de P.B. Medawar. Basic Books, 1981. ISBN. 978-0465000920
 3. The Limits of Science de P.B. Medawar. Oxford University Press, 1988. ISBN 978-0195052121
 4. Pluto's Republic de P.B. Medawar. Oxford Unviersity Press, 1984. ISBN 978-0192830395
 5. Stress without distress Hans Selye, Lippincott Williams & Wilkins, 1974. ISBN 978-0397010264